Co pakuje się w folię termokurczliwą?

Co pakuje się w folię termokurczliwą?

Praktycznie każdy produkt, z wyjątkiem tych kupowanych na wagę, musi mieć opakowanie w celu zabezpieczenia przed kradzieżą i pogubieniem pojedynczych elementów zawartych w opakowaniu, a także by zapewnić bezpieczeństwo przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. 

Produkty pakowane w folię termokurczliwą

pakowanie w folie termokurczliwąPrzede wszystkim folię termokurczliwą wykorzystuje się do pakowania w tak zwane opakowania zbiorcze. Pojedyncze sztuki często przed wysyłką do sklepu, hurtowni czy innego punktu odbioru, pakuje się w kartony by wygodniej było je transportować. Produkcja kartonów jednak nie należy do najtańszych dlatego właśnie coraz częściej stosuje się pakowanie w folie termokurczliwą. Przykład pakowania tego typu sposobem możemy zauważyć na przykładu kupując zgrzewkę wody. W folię kurczliwą często pakuje się także produkty (głównie spożywcze) zapakowane w słoikach jak np. dżemy, a także puszki. Folię termokurczliwą wykorzystuje się także do pakowania zbiorczego takich produktów jak cukier, mąka czy sól w papierowych torbach. Ostatnimi czasy jednak tego typu pakowanie stosuje się także do sprzedaży owoców oraz warzyw. Ułożone na tackach produkty, po ich odważeniu, owija się w folię termokurczliwą w ten sposób zabezpieczając je przed działaniem czynników zewnętrznych, przed obiciami, a także ogranicza dostęp szkodliwych mikroorganizmów, powodujących szybsze psucie się żywności. Z racji, że opakowania termokurczliwe świetnie chronią przed kurzem i brudem, często pakuje się w nie również produkty delikatne, które łatwo ulegają zarysowaniu jak np. panele. 

Jak więc widać folia termokurczliwa ma szerokie zastosowanie. Nie tylko sprawdza się przy pakowaniu żywności, a także przedmiotów mających styczność z żywnością jak np. plastikowe naczynia, ale także do pakowania w opakowania zbiorcze wszelkiego typu produktów. 

Komentarze są wyłączone