Co warto zwiedzić i skosztować w Żninie?

Co warto zwiedzić i skosztować w Żninie?

 

Piękna miejscowość położona w województwie kujawsko – pomorskim słynie z długiej historii, sięgającej czasów średniowiecza. Pierwsza informacja o Żninie pochodzi z XIII wieku, kiedy to otrzymało prawa miejskie. Wielką sławę zdobyło sobie wówczas piwo żnińskie, którego tradycja jest kontynuowana do dnia dzisiejszego

Co warto zwiedzić w Żninie?

żnińska restauracjaWedług niektórych historii, dawny Żnin był grodem Setidawa, który znajdował się na słynnym szlaku bursztynowym. Później w XI wieku stał się siedzibą kasztelani, obok której funkcjonowały osady rzemieślnicze i handlowe. W okresie powstania Żnin stał się ważnym węzłem kolejowym, a w latach 1888-1976 był miastem powiatowym. Dzisiaj Żnin jest miastem turystycznym. To co warto zobaczyć to przede wszystkim, gotycka wieża ratuszowa, przylegająca do niej słynna żnińska restauracja, Muzeum i Galeria Ziemi Pałuckiej, oraz jedyna na świecie Aleja Sław Sportów Motorowodnych. Zwiedzając te miejsca mamy możliwość zapoznania się, także ze staropolską kuchnią. Niemal przy każdej uliczce natrafimy na jakąś restaurację i według mojej opinii, dobrze jest każdą z nich odwiedzić. Będziemy mogli skosztować niezwykle przyrządzone dania. W każdej restauracji dowiemy się coś z kulinarnej historii ludzi, kiedyś tam mieszkających. Poczujemy smaki i zapachy dawnych potraw i sposoby ich przyrządzania. Niektóre restauracje oferują nawet starodawny sposób podawania dań, co jeszcze bardziej sprawi, że poczujemy się w innej epoce. Nad południowym brzegiem jeziora Żnińskiego Dużego, znajdują się pozostałości grodziska i osady z XIII wieku, tam również w pobliskiej restauracji mamy możliwość skosztowania wybornych win i pieczystych dań, szczególnie polecam to miejsce osobom lubiące golonkę po staropolsku z chrzanem i wiejską śmietaną.

Idąc na wschód zobaczymy piękny gotycki kościół farny, oraz dawną sufraganie z XVIII w ozdobioną bogatym portykiem. W sufraganii mieści się Muzeum Sztuki Sakralnej z licznymi zbiorami i starymi sprzętami liturgicznymi, a zaraz po zwiedzaniu możemy odpocząć w małej tawernie i skosztować wybornego krupnika z pieczonym jesiotrem.

 

Komentarze są wyłączone